Ochutnali byste Páramo de Guzmán?

Protože miluji jídlo, protože se začínám učit španělsky a protože jsem ještě nikdy nečetla příběh o sýru. Přesně takové důvody jsem měla k ...

Protože miluji jídlo, protože se začínám učit španělsky a protože jsem ještě nikdy nečetla příběh o sýru. Přesně takové důvody jsem měla k tomu, abych Pravidla sýrárny otevřela a s chutí (nejen k jídlu) je začala číst. A jak to dopadlo?

Když se absolvent tvůrčího psaní Michael kvůli pracovní nouzi stane novou posilou v redakci časopisu Zingermanova lahůdkářství, upoutají ho články cestovatele Ariho Zingermana, který jezdí po světě a ne zrovna bohatým slovníkem popisuje netypické chutě netypických jídel. Výjimkou je sýr ,,Páramo de Guzmán", který je podle Ariho tím nejlepším sýrem na světě. Znalec nešetří superlativy a Michaela tento španělský kousek zaujme natolik, že si dá jeden slib. Zjistí příběh této lahůdky a okusí její kouzelnou chuť.

Na druhé straně tu máme Ambrosia. Kastilckého vinaře, vypravěče a v neposlední řadě výrobce onoho opěvovaného sýra. Je skvělým průvodcem po malebné Kastilii a vše, co dělá, dělá s láskou. Dokáže neskutečným zůsobem popsat jakoukoli vůni a svou rodinu staví na první místo. A jaké je jeho tajemství pro výrobu něčeho tak chuťově zázračného? Spoléhá na lidskou práci, ovce a čas. Proto je jeho sýr tak jedinečný a nenapodobitelný.


Pokud od této knihy očekáváte nějaké velké zvraty, budete lehce zklamáni. Jde spíše o cestopis se zajímavým příběhem, který vás neseznámí jen s přírodou Španělska, ale bude i průvodcem při výrobě vína, sýra a hospodářství jednoho Kastilce. Musím podotknout, že začíst se mi dělalo nemalé problémy, a proto jsem knížku četla na můj vkus hrozně dlouho. ALE! Vyplatí se vydržet, protože ke konci knihy neubývá jen poznámek pod čarou, kterých bylo místy více než normálního textu, ale příběh začne gradovat a na konci zjistíme pravdu, jak se kniha o ,,Páramo de Guzmán" vyvine.


Další důležitá zmínka patří jídlu. Jelikož je právě toto téma zmiňované pomalu na každé stránce, doporučuji při čtení mít po ruce něco k snědku. Jinak budete četbu neustále přerušovat neustálým odbíháním do kuchyně. Není to ovšem jediné téma knihy. Do sporu se dostává poctivá ruční práce s moderní technikou, nebo život na venkově s ustavičným městským spěchem.

Pokud tedy hledáte příjemnou oddychovku, kde hlavní zápletkou nebude výjimečně milostný trojúhelník, nebo boj o moc, mohu Vám vřele doporučit Pravidla sýrárny. (V originálním znění- The Telling Room) Dostanete příběh nejen o nesrovnatelným kousku sýru, ale i jak anotace napovídá, příběh i o lásce, zradě a pomstě. A pokud jste k tomu fanoušci španělska, další plus pro Vás.

Michael Paterniti: Pravidla sýrárny
Přeložila Alena Přibáňová
Nakladatelství Jota, Rok vydání - 2015
post signature
Moc děkuji Knihcentrum.cz za poskytnutí recenzního výtisku!

You Might Also Like

2 comments

  1. Prave ctu tuto knihu a vnimam ji velmi podobne: problem se zactenim se +zravka (chut na syr!). Libi se mi stezejni myslenka: "Bozi rad, ne prumyslova masinerie",tzn.ucta k predkum, prirode, eliminace stresu a masovosti.... Nejkrasnejsi je pro me ale stejne pasaz o velebeni zdraveho vyprazdnovani na hore Mon Virgo! :)

    ReplyDelete

Děkuji za každý komentář! :)